reciclam cu cap

Nu ştiu cum e la alţii, dar la noi în sat, la Cârcea, se recicleză pe bune. În sfârşit! A durat aproape un an ca să se facă o trebă cu cap. Când am auzit că o să se pună în practică masterplanul de deşeuri în judeţ m-am bucurat mult. Tot strângeam saci de plastice pe care îi plimbam cu maşina la Craiova în căutarea unui clopot gol. Uneori îi plimbam cu zilele. Acum în sfârşit o să se ridice de acasă deşeurile reciclabile.

De câţiva ani se tot trâmbiţa că o să se implementeze în Dolj masterplanul de deşeuri. Anul trecut s-a pus în practică, numai că a fost doar un nume pompos pentru colectarea de către un singur operator a gunoiului din tot judeţul.

Mă aşteptam să primim tomberoane sau măcar saci pentru gunoi menajer şi pentru deşeuri reciclabile. Când colo am primit câte o pubelă de 120 litri indiferent de numărul de persoane din gospodărie şi ni s-a spus că putem pune oricît gunoi şi s-au pus câteva clopote de recilare prin sat. Costul pentru fiecare persoană era de 2,5 lei pe lună. Nu ne venea să credem că vom plăti aşa puţin. Tariful la fostul operator era de 11 lei de persoană. 

Reciclam cu cap

Orice minune ţine trei zile sau până pierzi bani grămadă

La scurt timp după inventarierea gospodăriilor a crescut tariful de la 2,5 lei la 12 lei de persoană. Asta pentru că primăria plătea zeci de mii lunar pentru gunoi. Să reciclezi şi să pleci cu sacii la clopote e greu, mai ales la sat. Lumea are treabă, nu toţi au maşini şi să pleci cu sacul în spinare e greu. Plus că spiritul civic lipseşte multora. Mai mult, ca şi la Craiova clopotele erau mai mereu pline.

Nici cu majorarea taxei de salubritate nu s-a rezolvat problema costurilor foarte mari aşa că s-a tăiat porţia de gunoi ridicat. Se lua doar gunoiul din pubela primită, lucru total inechitabil. Adică o familie care plăteşte pentru cinci persoane poate da gunoi la fel ca una cu două?! Eram croită să merg peste primar. Cea mai simplă metodă pentru diminuarea costurilor pentru gunoi era aceea de a colecta de la fiecare casă deşeurile reciclabile. Fix aşa cum mă aşteptam să fie gândit masterplanul. Am observat la noi că atunci când nu puneam separat deşeurile reciclabile trei sferturi din pubelă se umplea cu ele. Nu am mai apucat să merg la primărie că am găsit în poartă câţiva saci de gunoi şi un pliant prin care eram anunţaţi că de luna viitoare plasicul, metalul şi cartonul se vor colecta separat. 

Aşadar se poate! Bravo! Noi deja am umplut mai bine de jumătate de sac. Sper ca toţi consătenii să facă la fel şi să fim un exemplu de bune practici.

102 Shares
Share: