Înainte de COVID Emmei i se înegrise o măseluță. A fost un șoc pentru noi pentru că dințișorii păreau foarte sănătoși , nu mănâncă zahăr deloc, este alăptată, o spălăm de la primul dinte ieșit.
Cum în Craiova nu există clinică specializată pe copii mă tot uitam să iau drumul Bucureștiului. Întâmplarea face că am realizat un interviu tare draguț cu fotograful Andreea Donea (urmează să îl public în curând) care mi-a povestit de Monica Andrei de la Neodental Clinic, medicul la care și-a dus ea băiețelul.
La câteva zile după ce s-au deschis cabinetele stomatologice am sunat și am făcut programare. O săptămână mai târziu am pășit pragul clinicii. Și mi-a plăcut tare mult ce am văzut.
În primul rând programarea e programare. Nu am suportat niciodată cabinetele unde deși ai programare la o anumită oră intri după ce aștepti cel puțin încă o oră. Știu că nu ai de unde să știi fix cât durează o consultație, dar nici să programezi din 10 în 10 minute nu e ok. Nu mă deranjează să aștept 10-15 minute, dar câteva ore da. Din păcate asta e o practică pe la mai toate cabinetele. La ora 17 aveam programare, câteva minute mai târziu am pășit în clinică(din cauza coronavirului se așteaptă afară). O asistentă tânără și drăguță, pe sub mască cred că și zâmbea ne-a întâmpinat, ne-a ajutat să ne dezinfectăm (au două covoare de dezinfectare), apoi toți pacienții sunt îndrumați la baie pentru a se spăla pe mâini. Se intră doar cu cipici de unică folosință, cu mască la gură, cu formularul pentru covid-19 completat.
Am pășit cu inima strânsă în cabinet pentru că Emmei îi dau caninii și nu vrea sa ma lase să mă apropii de gura ei. Dar până la urmă consultația a fost un succes și s-a împrietenit cu doamna doctor pe care probabil nu o să o recunoască la următoarea vizită pentru că era îmbrăcată într-un “costum de porumbel”, așa i-a spus Emmei despre combinezonul de protecție.
Cum faci un copil de nici doi ani prieten cu dentisul?
În primul rând îl pregătești din timp. Îi spui că va merge la medic, cu care nu îl sperii niciodată (cunosc multe cazuri în care copiii sunt amenințați că dacă nu fac cutare lucru chemă doctorul să le facă injecții), care vrea să se asigure că dințișorii sunt bine. Eu mereu îi repet că dințișorii trebuie curățați, că trebuie să avem grijă de ei, altfel vor face carii care dor. Eventual puteți inventa o poveste prin care stomatologul să fie un magician/vrăjitor care cu baghetele lui (instrumentele) face să dispară căpcăunii/monștrii/spiridușii (cariile). Plus că medicul trebuie să fie empatic, musai să-i placă copiii, să le vorbească și să le explice tot ce face. Și neapărat alegeți o oră la care știți că este cooperant copilul fie dimineața, fie după somnul de prânz ca în cazul nostru.
Emma era cu lecția învățată. A intrat în cabinet veselă și imediat a vrut să se urce pe scaun. S-a așezat, a stat pe spate, timp în care dr. Monica Andrei i-a vorbit și i-a propus să îi arate dinții. Emma n-a cedat așa repede, dar nici doamna “dodoc” nu s-a supărat. A vrut în brațe la mine așa că m-am așezat cu ea pe scaunul de intervenții și abia atunci i-a arătat dinții. A lăsat-o să îi bage și oglinda în gură și cârligul de curățat. În tot acest timp domna doctor i-a vorbit blând și a glumit cu ea. La final i-a dat și un balon și două abțibilduri cu pisicuțe pe care le-a lipit pe tricou. Bonus a și învâtit-o cu scaunul.
Din fericire deocamdată nu a fost nevoie de intervenție. Este vorba de o demineralizare, posibil de la tratamentele homeopatice pentru dureri de dinți (Osanit și Camomile) care conțin foarte mult zahăr. Trebuie să continuăm spălatul cu conștiinciozitate (aici mai avem de lucrat căci vrea să fie independentă și să se spele singură și nu prea îi iese ca la carte). În plus ne-a recomandat crema remineralizantă GC TOOTH MOUSSE pe care deja o foloseam. Peste trei luni îi vom face o nouă vizită doamnei doctor. Atunci probabil o să o și vedem mai bine. Emma probabil nici nu o să o recunoască fără “costumul de porumbel”.
Leave a Comment