alăptare

În timpul sarcinii am citit tot felul de articole și cărți despre bebeluși dar nu am citit nimic despre alăptare. Mi se părea ceva care vine natural: scoți țâța, ăla micu ia sfârcul în gură și laptele curge. Ei bine NU e nimic mai fals. Și m-am trezit în spital cu un boț de copil care urla de foame fără ca eu să știu cum trebuie pus la sân, fără vreun ajutor, fără să știu să mă mulg. Am reușit să o pun de câteva ori la sân dar Emma era mică (2100 g și 43 de cm) și nu reușea să tragă. Obosea repede, chiar și biberonul o obosea. Zilele de spitalizare au fost crunte: era cald, eram singure (soțul avea voie să vină doar 10 min pe zi), mă resimțeam după operație, uneori abia reușeam să mă ridic din pat să mă târăsc până la ea.

O asistentă mi-a arătat cum să mă mulg și am început  să strâng pic cu pic licoarea magică. Aveam o pompă manuală dar la mine nu a funcționat. Colega de salon scotea fără probleme cu aceeași pompă, în schimb la mine nu a ieșit nici un stop. Așa că mă mulgeam câte o oră, poate și mai mult ca să strâng 30 -40 ml. Imediat după ce îi mânca mogâldeața mă apucam iar de muls. Practic doar asta făceam. Ajunsesem în pragul depresiei. După câteva zile am împrumutat o pompă electrică de la o prietenă care m-a salvat.

O lună am pompat zi de zi și i-am dat biberon. În tot acest timp încercam să o pun la sân dar refuza. De asemenea, am început să caut informații despre alăptare, am intrat pe grupuri de sprijin, am citit articole și m-am uitat pe videouri. Cu perseverență când a împlinit Emma o lună am reușit să o convig să sugă și de atunci am renunțat la biberon. Am avut noroc că după o perioadă așa lungă de biberon am reușit să o conving că sânul, deși mai greu de “utilizat” pentru ea, este mai bun. Nu auzisem de SNS, nu mă gândeam că un bebeluș poate fi hrănit altfel decât cu biberonul, credeam că bebe suge din sfârc.

Nu o să vă spun cum se atașează un bebeluș, cum să îl hrăniți, aceste informații le puteți lua de la consultanți în alăptare, de pe grupuri de sprijin. Vă spun doar să vă documentați înainte, să nu ajungeți ca mine.

De asemenea, vă spun că este epuizant la început. Pe de o parte bebe care pare nesătul, pe de altă parte cei din jur vă vor agasa cu sfaturi. Primele luni Emma a stat non-stop la sân. Multe persoane îmi spuneau că nu este normal, că nu se satură, că nu este laptele meu bun. Nimic mai fals. Laptele matern este cel mai bun.

Cel mai probabil veți face ragade. În prima lună de alăptat urlam de durere. Mă gândeam cu groază la momentul alăptării. Tot așteptam să vină partea aia frumoasă de care tot citeam.

Timpul va trece și vă veți obișnui cu alăptatul, dar vor fi momente în care vă veți gândi să renunțați. E mai simplu să îi îndeși un biberon de lapte praf: poți bea și mânca ce vrei, poți fuma, unde mai pui că bebelușii hrăniți cu formulă dorm mai mult.

Vor fi nopți nedormite, cu treziri dese, poate din oră în oră, pusee de creștere, salturi mentale când bebelușii se vor consola la sân, atunci vă vor ustura sfârcurile. Emma mai are puțin și face 7 luni și de câteva nopți suge mai abitir ca la început. Uneori vi se va părea că nu mai suportați. Cam cum mi se întâmplă mie acum. Dar îi dau înainte și sper să înceapă să doarmă mai mult de 2 ore legat.

Sincer nu cred că alăptatul este pentru toată lumea. Nu oricine are disponibilitate emoțională pentru atâtea sacrificii. Nu trebuie să le judecăm pe cele care aleg să le dea bebelușilor lapte praf. Cel mai important pentru un bebeluș este să aibă lângă el o mamă care să stea bine cu psihicul.

Avantajele alăptării

Pe de altă parte când bebelușul plânge de dureri de dinți, din cauza puseelor imediat se liniștește când îl puneți la sân. Când îl simți lipit de tine este un sentiment unic. Vă spuneam că o lună am experimentat biberonul. Cu toate durerile și lipsa de somn nu aș renunța la alăptat.

Prin alăptat se crează o legătură de atașament incredibilă. Ca să nu mai vorbesc despre benficiile laptelui matern asupra sănătății bebelușului:

  • îi întărește imunitatea și rezistența la boli
  • îl ferește de alergii
  • efortul de a suge îi antrenează mușchii feței
  • ajută la creșterea dințișorilor și la capacitatea acestuia de a mesteca

Ca să nu mai spun că laptele matern este oricând la îndemână și este gratis.

Alăptarea are avantaje și pentru mame:

  • reduce riscul apariției cancerului de sân și ovarian
  • previne depresia postantală
  • ajută la revenirea greutății de dinainte de naștere
  • ajută la refacerea uterului

P.S. Dacă vreți să alăptați nu dați banii de biberoane și sterilizator. Maxim unul să aveți de rezervă pentru zielele din spital. Nu faceți ca noi care am prins o superofertă și am cumpărat un set Philips  Avent. Noi tot am folosit biberoanele mici î prima lună, dar dacă lucrurile ar fi mers bine cu alăptatul chiar erau bani aruncați pe fereastră. Oricum ieșeam mai ieftin dacă le cumpăram doar pe cele mici.

sursa foto: https://pixabay.com

90 Shares
Share: