Emma la 3 ani a aflat că o sa moară la un moment dat. Șoc și groază pe mama care s-a isterizat că i-am spus asta copilului. Nu am mințit-o și nici nu vreau să o mint chiar dacă este un copil. A aflat despre moarte după ce bunicul meu a plecat dintre noi. A mers la pomană, mă întreabă de el, ce aș putea să-i zic?

Inițial a aflat că tataie a murit. Avea doar 2 ani și a acceptat asta și atât. La pomana de 1 an, m-a întrebat dacă noi o să murim. I-am spus că da, dar mai este mult până atunci, că toți oamenii mor, în general când sunt bătrâni așa cum era și tataie. Corpul nostru nu poate funcționa la nesfârșit. Inițial a plâns că nu vrea ca eu să mor, i-am explicat că acesta este cursul vieții, dar mai întâi va creștea ea și fratele ei, iar eu și tati vom fi lângă ei mulți ani de acum încolo. (Cel puțin așa sperăm). A acceptat destul de ușor acest lucru, dar încă mai aduce vorba despre moarte uneori.

Uite așa a aflat mama că i-am spus că va muri.

Emma: o să mor!

Buni: nu buni, nu o să mori!

Șoc pe fată care s-a uitat la mine și nu înțelegea. Mami spune că murim, buni zice nu.

Eu: Da, mami, toți oamenii mor! Dar mai este mult până se va întâmpla asta!

Buni: Cum poți să îi spui așa ceva copilului?! Nu ești sănătoasă! Nu buni, nu o să mori niciodată!

Fata bulversată!

Eu: Atunci de ce a murit tataie dacă oamenii nu mor? Explică-i tu, buni.

Liniște…dar tot nu sunt sănătoasă pentru că i-am spus asa. Pe la 5 ani era mai bine zice mama. Ok. Ii spun acum că nu murim și peste 2 ani că murim. O să mai aibă încredere copilul în mine?

Cu siguranță nu! Vreau să fiu persoana la care copiii mei vin să îi spună orice, să aibă încredere în mine orice ar fi. Câți dintre voi le-ați povestit probeleme voaste parinților? Câți i-ați mințit? Fix de asta. De mici a fost mințiți pe motiv …”e copil, nu trebuie să știe”. Problemele trebuie ținute pentru tine, și lucrurile dureroase ascunse. Și eventual când faci câte o boroboață ți-o și iei. În asemenea condiții cum să ai încredere în păriți?

39 Shares
Share: