Avem Cărturești!

Avem Cărturești la Craiova! După vizita la Carusel m-a îndrăgostit iremediabil de Cărturești, iar vestea deschiderii unei librării la noi m-a bucurat enorm. În sfărșit orașul ăsta va avea o librărie adevărată. Mai aveam puțin și concuram cu Alexandria la minus librării. În afară de vânzătorii ambulanți de carte, Librăria Școlii de lângă Bălcescu și Diverta pe care nu le pot numi librării,  la noi nu știu decât de existența micuței librării din Centrul Vechi.

Am aflat de deschiderea Cărturești joi seara, asta pentru că am căutat eu pe net. Nu prea și-au făcut promovare, cel puțin la mine nu a ajuns informația. Cum nu prea am cine știe ce activități de când o am pe Emma, dar mai ales pentru că îmi doresc să îndrăgească lectura și cărțile am decis să mergem la deschidere. Nu sunt eu vreo punctuală, iar când ai copil mic clar nu poți respecta orele așa că am ajuns când librăria era deja plină de lume. Asta a fost o supriză; având în vedere că nu s-au promovat nu mă așteptam să găsesc mai mult de câțiva rătăciți, însă am găsit sute de persoane. Bravo Craiova! Se pare că nu suntem chiar așa pierduți, cultura încă are șanse. Să nu mă credeți cârcotașă, dar am fost la zeci poate sute de evenimente culturale, mai reușite sau mai puțin reușite, la care numărul participanților era foarte mic, uneori mai mic decât al organizatorilor.

multa lume deschidere carturestiM-am bucurat să văd foarte mulți tineri, Emma a fost de departe cel mai mic vizitator, tineri care cumpărau cărți nu căscau gura. Am luat și cărți: una de povești pentru Emma, una de parenting pentru mine și am primit cadou una. Primii 2000 de clienți primesc la alegere cadou o carte, un album muzical, un film pentru copii, ceai sau un fidget spinner.

Deși oameni de cultură ca să zic așa, tinerilor prezenți la Cărturești le-a cam lipsit empatia. Văzându-mă cu un copil mic, mai ales că era foarte cald, aici un mare minus pentru Cărturești (aerul condiționat nu funcționa), ar fi putut să mă lase să trec în față. Nu era ca și cum ar fi mii de oameni și ar fi existat riscul să piardă cadoul dacă ne lăsau pe noi în față. La un moment dat la coadă a venit o angajată a librăriei să îmi spună de unde să aleg cadoul. Speram ca măcar ea să îmi spună să trec în față. Nu mă înțelegeți greșit nu mă deranjează să stau la coadă, ba chiar să îi las pe alții în față dacă au puține cumpărături, însă fiind foarte cald nu era plăcut pentru un adult, darămite pentru un bebeluș. Nici angajata care a venit să îmi spună să îmi aleg cadoul nu mi-a zis să merg în față așa că am așteptat cuminți să ne vină rândul.

La Cărturești găstești de toate: cărți aranjate pe categorii, discuri de vinil, DVD-uri cu filme, ceaiuri, vinuri, suveniruri…chiar și amenajarea în eternul stil scandinav prezent în barurile craiovene. Asta m-a dezamăgit puțin pentru că mi-aș fi dorit să văd altceva. Oare designeri de interioare sunt în pană de idei? Chiar și așa mi-a plăcut, mi-a plăcut și locul pentru citit atractiv atât pentru adulți cât și pentru copii. Noi vom mai merge cu siguranță și sper să vedem tot așa multă lume.

13 Shares
Share: