diversificarea

Bebelușul meu mic este bebeluș mare. A început să mănânce solide. Bine, a luat câteva lingurițe până acum, dar primii pași ai diversificării au fost făcuți. Ce-i drept cu multe strâmbături și refuz al piureului în primă fază. Ieri a fost a doua zi și s-a mai dat pe brazdă și a mâncat două lingurițe. Astăzi a băgat singură lingurița în gură.

Divestificarea asta ne-a dat ceva bătăi de cap. Am început pregătirile din vară când am pus la congelator muuuuulte legume din grădina noastră, a nașilor și din piață de la bătrânele de la țară. Le-am ales pe cele mai urâte ca să fim siguri că nu sunt tratate cu nimic. Buuuun! Le avem în congelator, dar cum începem, cu ce? Dă-i și caută pe atotputernicul google. Am găsit zeci de tabele și și mai multe rețete de cea mai bună diversificare. Și atunci ce facem? Oscilam pentru început între dovlecel și morcov. Am ales dovlecelul pentru că știam că morcovul poate constipa.

Primul contact al Emmei cu mâncarea nu părea cel mai fericit. S-a strâmbat toată, părea să vomite, a refuzat să mai încerce să bage în gură. Panicată am apelat la pediatră. O tipă tânără, deschisă la minte, pro alăptare și care nu îndoapă copilul cu medicamente fără analize. Am dat de ea când Emma avea 3 luni și făcuse o diaree după ce am fost la mai mulți doctori printre care un pediatru consacrat în oraș care îmi recomandase ceai de mentă cu calciu carbonic și un medic de la infecțioase care mi-a zis să îi dau mucilagiu de orez cu 7 (ȘAPTE) linguri de zahăr că așa scrie pe internet, Smecta și alte doctorii. A fost singura care mi-a dat să fac analize și nu a îndopat-o cu doctorii. De atunci, de fiecare dată când am vreo problemă o contactez. De data asta am apelat-o după ce am făcut cum m-a tăiat capul. Dacă o făceam înainte sunt sigură că era mai bine.

Așadar mămici care nu ați ajuns la diversificare iată ponturi de la pediatru

Ideal este să începeți diversificarea cu rădăcinoase: morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină. Ca bebelușul să nu facă bleah la prima degustare puteți face o supă din ele și să îi dați zeama. După ce se va obișnui cu un gust nou începeți cu piure dintr-o legumă și din 3 în 3 zile adăugați încă una.

Nu vă panicați cum am făcut noi când părea să vomite, este reflexul de gag ce va persista ceva vreme. E normal căci bebelușul nu știe să înghită altceva în afara laptelui (cel puțin așa ar trebui până la 6 luni), nu este obișnuit cu textura. Ușor, ușor va învăța să mănânce. Noi ne gândeam să renunțăm a doua zi la dovlecel pentru că nu-i place. Pediatra ne-a spus să încercăm totuși să îi dăm și dacă refuză să trecem la altceva și să reîncercăm după 2-3 săptămâni cu dovlecelul. Deci, dacă bebelușul refuză un aliment nu disperați. Stop și de la capăt peste câteva săptămâni.

Gustați și voi ca să îi dați încredere.

În jurul vârstei de 1 an este important pentru dezvoltarea bebelușului să stea la masă cu părinții în scaunul lui, să simtă ideea de familie, să fie încurajat să folosească tacâmuri speciale. Vă spun asta din propria experiență. Eu am suferit pentru că la noi acasă mâncam pe rând. Aveam program diferit și reușeam să mâncăm cu toții doar de Crăciun și Paște. Chiar îmi lipsea apartenența asta la familie și mi-am promis că atunci când voi avea copii vom mănca toți măcar cina.

Ponturi pentru viitoarele mămici

Este foarte importantă dieta voastră prenatală. Trebuie să mâncați echilibrat și diversificat.  Ideal este să încercați în timpul sarcinii toți alergenii. Studiile au demonstrat că bebelușii moștenesc obiceiurile alimentare.

Chiar dacă nu am început cu rădăcinoase până la urmă dovlecelul a fost un succes. Mâine voi adăuga morcovul și sper să-i placă mai mult. Aventura continuă!

 

114 Shares
Share: