Uleiul alimentar uzat este unul dintre cele mai periculoase deșeuri existente. Apa, solul, animalele și implicit oamenii au de suferit de pe urma lui. Dacă ajunge pe mâini bune însă se transformă în săpunuri minunate.

De când mă știu ai mei aruncă uleiul ars la chiuvetă. Și bănuiesc că așa e cam prin toate casele. ” Doar spal cu detergent, se dizolvă”. Cam asta este gândirea. Ei bine nu este deloc așa. Un litru de ulei alimentar aruncat în chiuvetă poluează un milion de litri de apă, adică apa necesară unui om timp de 14 ani.

O dată ajuns în canalizare se depune pe pereții conductelor și le poate obtura sau produce defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare. Mai jos vă las un video cu un dop de grăsime de 15 tone găsit într-o canalizare din Londra. Pentru curățarea acestuia s-a lucrat timp de 6 săptămâni.

Nici aruncarea pe pământ nu este o soluție. Uleiul care ajunge sol face pământul nefertil pentru 5 ani, iar dacă este deversat în apă formează o peliculă deasupra acesteia și oprește oxigenul să mai ajungă plantele și peștii din apă care mor. 

Cinci studenți craioveni își sacrifică timpul liber pentru a transforma uleiul ars în săpun

Multă vreme am avut o problemă cu faptul că în Craiova nu există un loc unde poți recicla uleiul folosit. Ca să evit poluarea am ales răul cel mai mic. Îl colectam în sticle de plastic și să îl aruncam la gunoi. Ei bine, acum nu mai trebuie să fac asta.

O mână de studenți a demarat proiectul de antreprenoriat social EcOil-Cuv, prin care reciclează uleiul uzat și să îl transformă în săpun. “Totul a pornit de la o discuție la un suc. Citisem despre cât de mult poate să afecteze uleiul uzat mediul. Atunci, am decis să facem ceva în acest sens, mai ales că puteam cere ajutor pentru un proiect studențesc. Câteva zile mai târziu unul dintre colegi a venit cu ideea <<bunica mea făcea săpun din ulei uzat>>”, mi-a povestit Amelia Caliu. Cei trei fondatori au început documentarea. Și-au dat seama că pot filtra uleiul uzat care amestecat cu uleiuri esențiale se transformă în săpun.

Împreună cu Emma am dus 2 litri colectați timp de câteva luni pentru că nu prea gătim cu ulei. Am mirosit zeci de săpunuri frumos colorate, Emma chiar a vrut să guste unul, iar la final am plecat acasă cu o bucată aleasă de ea.

Deși merg la cursuri și lucrează, tinerii și-au găsit timp să meargă din ușă în ușă ca să strângă uleiul ars. “Ne gândim să punem recipiente pentru colectare în căminele studențești pentru că sunt mulți care gătesc în camera de cămin și aruncă uleiul in chiuvetă. Ne gândeam de asemenea să punem în piețe recipiente metalice unde oamenii să aducă uleiul uzat”, mi-a spus Amelia, încrezătoare că va reuși să convingă cât mai mulți craioveni să recicleze.

Între timp s-au înmulțit, sunt cinci voluntari. Cel mai nou este Albertina care a însoțit-o pe Amelia la întâlinrea cu noi și care a întreținut-o pe Emma cât noi am discutat. “Mi-a plăcut ideea de a face ceva bun pentru societate. În plus îmi place că mă pot dezvolta creativ când lucrez săpun experimentez forme, arome, texturi”, mi-a spus Albertina Pitulescu.

Resursele lor sunt limitate, iar dacă nu vor mai face față donatorilor studenții vor trimite uleiul fabricilor care îl transformă în biodiesel.

Mă bucur că pot face un mic pas pentru ca Emma să aibă parte de mai puțină poluare. Sper să conștientizeze cât mai mulți cât de rău îi face planetei și cât de ușor putem schimba lucrurile. Să nu arunci gunoaie peste tot, să reciclezi, să pui uleiul folosit într-un borcan nu e greu deloc. Și dacă un copil de nici doi ani întelege asta, o poți face și tu omule mare.

910 Shares
Share: