Ușor, ușor iarna își intră în drepturi așa că toți posesorii de autovehicule trebuie să se pregătească pentru sezonul rece. În primul rând trebuie efectuat schimbul de anvelope conform legii. În caz contrar riscă amenzi de până la 2900 de lei. Cred însă că nu amenzile uriașe ar trebui să ne convingă să folosim pneuri speciale, ci siguranța noastră și a celor dragi. Anvelopele de iarnă rămân mai elastice pe carosabil, astfel ajută frânarea și crește aderența în timpul lunilor reci, cu zăpadă, gheață și polei.
Deși temperaturile sunt încă ridicate pentru perioda aceasta m-am așezat frumos la coadă pentru schimbul de cauciucuri dedicate sezonului. Aș fi făcut-o chiar mai devreme dacă mi-ar fi permis timpul. Cu fiecare zi de amânare crește coada la vulcanizare/service.

Ca în fiecare an am ales să schimb anvelopele la Vianor. Este o afacere de familie, băieții sunt foarte amabili, se mișcă destul de repede, iar prețul este unul corect pentru munca prestată. În perioada asta și dacă ar fi Sonic, tot este de așteptat, așa că am profitat de sala de așteptare unde am băut o cafea, în timp ce copiii s-au jucat în colțul special amenajat pentru ei. Și curtea este generoasă așa că am și alergat puțin. În plus, dacă nu ai spațiu pentru depozitarea anvelopelor, la Vianor ai posibilitatea de a le caza până la următorul schimb. Și tot de la ei poți cumpăra anvelope noi.
Anvelope All-Season sau anvelope de iarnă?
Chiar dacă legislația permite utilizarea anvelopelor mixte (cu marcaj M+S), noi am ales anvelope dedicate fiecărui sezon. Diferența dintre ele este în primul rând aderența pe carosabil. Pneurile de iarnă au un cauciuc special care rămâne flexibil la temperaturi joase, oferind astfel aderență mai mare în sezonul rece, pe orice tip de carosabil. De asemenea, structura anvelopelor de iarnă ajută la îndepărtarea zăpazii de pe cauciuc. Atenție însă, vara anvelopele de iarnă la temperaturi ridicate devin moi și se uzeză rapid.

Am schimbat anvelopele. Ce mai e de făcut?
Pe lângă schimbul anvelopelor ar trebui acordată atenție și altor aspecte:
- verificarea bateriei și a sistemului de încărcare al acesteia;
- verificarea concentrației antigelului, care trebuie să reziste la temperaturi de -30 °C;
- verifcarea termostatului
- verificarea nivelului de ulei de motor
- verificarea ambreiajului care va fi suprasolicitat pe timp de iarnă;
Toate de puteți face tot la Vianor.
Recent Comments