
După câteva zile de frig și ploi s-a reîntors vara și cum sunt anunțate temperaturi de peste 33 de grade am încercat să aflu cum ne putem răcori și feri, mai ales copiii, de boli. Piscina, aer condiționat, apă rece, înghețată și nelipsita lubeniță rece sunt metodele noastre de a trece peste temperaturile ridicate. Cât sunt de sănătoase? L-am întrebat pe medicul specialist ORL Bogdan Fănuță.
Cei mici sunt înebuniți după apă așa că marea plăcere vara este bălăceala la piscină. Asta vine la pachet și cu o posibilă otită. În perioada asta nu aș recomanda mersul a piscina publică. Noi avem acasă una supraterană (avantaj statul la casă).
“Datorită căldurii excesive și a umidității foarte mari cu singurnață la nivelul urechior este un mediu propice de dezvoltare a infecțiilor, în special stafilococi și ciuperci, deci otite externe furunculoase sau aspergiloze, ciupercile care se găsesc la nivelul urechii. Cu sigurnață în această perioadă va crește foarte mult numărul lor, este o perioadă ciclică. În fiecare an se întâmplă acest lucru. Nu există o modalitate de a preveni să spunem că intră cu dopuri în urechi etc. Este în princiu de preferat să nu stea pe la fundul apei, astfel încât apa cu clor să pătrundă la nivelul urechii”, mi-a spus Bogdan Fănuță, medic specialist ORL.
Fără bețișoare în urechi
Deși s-au inventat toate felurile de bețișoare de urechi: mai groare, mai subțiri, cu opritor, pe băț de plastic, de lemn medicii nu le recomandă. “Fără toaletă, nu este bine să băgăm bețioșoare în urechi, să le toaletăm urechile după ce ieșim din apă. Pur și simplu se șterge cu un prosop pe exterior, se apleacă capul copilul și în principiu cam asta este toată igiena care trebuie făcut la nivelul urechii. Cu cât vom folosi mai multe bețișoare în ureche, cu atât riscul să rănim conductul audititv. Nu există în momentul de față nicio recomandare a vreunui medic ORL-ist sau a vreunui medic care să indice folosirea bețișoarelor în toaleta urechii. Trebuie să știm că la nivelul urechii se secretă acel cerum de culoare galben-maronie pe care îl știm cu toții, care nu inseamnă mizerie după cum se interpretează. După cum știm nu se secretă decât strict la nivelul urechii. Nu se secretă în palme, nu se secretă la nivelul urechii, nu se secretă în axilă sau pe piciore, ci pur și simplu la nivelul urechii pentru că la acel nivel are un rol. Rolul este de protecție. Prin îndepărtarea lui se îndepărtează o barieră de apărare împotriva infecțiilor plus că are și un rol în producerea auzului. Nu trebuie îndepărtat din ureche, se poate îndepărta ceea ce se scurge pe exterior cu un prosop sau un șervețel sau un scutec”, precizează medicul.
Cum ne dăm seama că un copil mic, mai ales dacă nu poate vorbi are otită?
Bogdan Fănuță, medic specialist ORL: În principiu copiii mici fac febră și trebuie mers la medic pentru a fi evaluat să se vadă dacă este o infecție la nivelul gâtului, la nivelul nasului, dacă este o otită în cazul în care nu pot spune ce îi doare. În primul rând trebuie mers la medicul de familie și apoi dacă este cazul acesta va îndruma către un medic specialist ORL.
Aer condiționat sau ventilator?
La noi în casă nu sunt mai mult de 24 de grade vara și în general 21-22 iarna. Asta de când a apărut Emma în viața noastră. Înainte de ea aveam și iarna 24, dar nu îi place căldura așa că am fost nevoiți să ne adaptăm la mai puține grade. Ca să avem 24 de grade vara merge destul de mult erul condiționat. Sunt multe persoane care se feresc de AC mai ales când vine vorba de copii. Așa că am întrebat specialistul.
Bogdan Fănuță medic specialist ORL: “În primul rând trebuie să știm că aparatul de AC este un mediu propice datorită umezeleii de dezvoltare a germenilor. Și unul dintre germenii cei mai importanți este Legionela pneumophila, cunoscută și ca boala legionarilor (denumirea provine de la prima epidemie de pneumonie severă, cu un număr mare de decese, care s-a produs printre participantii la Convenția Anuală din 1976 a Legiunii Americane a foștilor combatanți). Recomandarea mea este să nu ținem copiii în aceeași cameră în care funcționează aerul condiționat astfel încât să nu fie nici foarte cald și nici foarte frig în zona respectivă. Eventual șă aibă ciorăpei în picioare. Știm bine că aerul rece coboară. “
Românul a inventat curentul. Doar la noi te trage curentul așa că am încercat să aflu dacă există curentul
Bogdan Fănuță medic specialist ORL: “Curentul nu există. Există însă răcirea transpirației când bate vândul. Este un mecanism normal, este reacția organismului la căldură. Transpirăm ca să ne apărăm de căldură și în același timp curenții de aer răcesc transpirația și ajută la răcirea organismului. Este un mit să spui că te-a tras curentul, dar în același timp există un oarece adevăr în sensul în care dacă stăm într-o cameră cu aer condiționat și ne este frig putem răci pentru că la frig întotdeauna scade imunitatea”.
Bem și mâncăm rece?
Înghețată, apă rece, lubeniță rece toate le ador. Emma care nu mănâncă fructe este fană lubeniță rece și mai nou și apa o cere de la frigider. Doar e copilul nostru. Din frigiderul nostru nu lipsește nici iarna apa rece. Eu i-am dat și până acum totul e în regulă. Am zis totuși să întreb și medicul.
Bogdan Fănuță medic specialist ORL: “Apa rece o bem cu toții. Pentru a te răcori atunci când este cald e bine să bei un ceai fierbinte și nu apă rece din frigider, dar cu sigurnță înghețata merge în orice anotimp chiar și când este frig”
Crește incidența de laringite sau boli ale gâtului de la înghețată, apă rece?
Bogdan Fănuță medic specialist ORL: “Dacă stăm să analizăm consumul de înghețată la nivel macro și câți se adresează medicului ORL-ist, din punctul meu de vedere nu cred că există o corelație și nu am citit studii care să dovedească acest lucru. Laringite mai multe există în perioadele de toamnă când încep școlile și grădinițele. Răceli sunt mai multe în această perioadă. Practic mecanismul de socializare vine și cu efectele lui secundare.
Recent Comments